Avondlezing Psychosomatiek door dr. Joeri Calsius

Webinar op di 6 juni 2024 | gratis deelname

Home 5 Over ons 5 Het Rughuis

Elke psychosomatische klacht is anders

Lichaam en geest

Het Rughuis biedt perspectief op een betere kwaliteit van leven bij een breed scala van psychosomatische klachten, waaronder aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), chronische pijn (niet alleen rugklachten), chronische vermoeidheid en de functioneel neurologische symptoomstoornis (FNS).

Net als alle formules van Intergrin, is ook het het Rughuis gestoeld op een wetenschappelijk onderbouwde interdisciplinaire aanpak, om individueel maatwerk te leveren voor intensieve behandelingen. En uiteraard worden deze behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed.

“Na alle eerdere behandelingen elders, zonder veel resultaat, durfde ik eerst niet optimistisch te zijn. Dankzij het Rughuis ziet mijn leven er nu echt beter uit.”

Peter Mensenman (61) Rughuis-cliënt

“Ik had geen idee dat de oorzaak van
mijn pijn vooral tussen mijn oren zat.
Fantastisch hoe het Rughuis dit aanpakt.”

Sophie Koers (46)
Rughuis-cliënt

Multidisciplinair

Psychosomatische klachten hebben altijd een somatische en een mentale kant. Daarom is het van belang een gedegen diagnose op te stellen, die beide – op basis van psychosomatiek – betrekt in de analyse.

Dit leidt tot een behandelplan op maat door een team dat bestaat uit een psychotherapeut als hoofdbehandelaar, een CGT- en een PS-psycholoog, een fysiotherapeut of manueel therapeut en een client service medewerker. Door aandacht aan al deze invalshoeken te besteden, kan het Rughuis precies de juiste maatwerkbehandeling opstellen voor elke patiënt. Toch voorziet de formule ook dat de vinger aan de pols gehouden wordt door middel van tussentijdse evaluaties.

Brede en diepe kennis

Voor elke formule wordt veel aandacht aan kennis als fundament onder de behandelingen besteed. Zo ook voor het Rughuis. Naast de juiste studies, zorgt het Rughuis er ook voor dat de professionals continu worden bijgeschoold en dat de laatste ontwikkelingen op de voet worden gevolgd. Alle behandelingen zijn gebaseerd op evidence-based wetenschappelijk onderzoek, welke regelmatig worden geëvalueerd.

De cognitieve gedragstherapie, onderdeel van het opgestelde programma, is gebaseerd op het werk van Amerikaanse wetenschappers. En het gehanteerde David Spine Concept bestaat uit wetenschappelijk onderbouwde meet- en trainingsapparatuur speciaal voor rug- en nekklachten. Zo zorgt het Rughuis voor een stelselmatige kwaliteitsslag over de dienstverlening.

Internaliseren

Uiteindelijk leiden de behandelingen veelal tot blijvende gedragsveranderingen, die nodig zijn voor de bestendigheid van de bereikte doelen. Aan het einde van het behandelschema, wordt extra aandacht besteed aan het internaliseren van de bereikte gedragsveranderingen, door samen met de patiënt een personal life plan op te stellen, die patiënten houvast biedt na de behandelingen. En het wordt afgerond met een uitgebreide rapportage voor de verwijzende behandelaar. Zo bereikt het Rughuis hoogwaardige duurzame resultaten.